top of page

Aradığınız yazıyı bulamamanız veya hata alınması halinde arama kısmını kullanarak ulaşabilirsiniz.

İhtimale Dayalı İhraç Kararı Verilemez (İstinaf Kararı)

Kamu görevinden ihraç işlemlerinde en sık karşılaşılan durumlardan biri de ceza soruşturmaları ve davalarındaki tespitlerin irtibat iltisak iddiasında değerlendirilmesidir. Bu doğrultuda hakkında takipsizlik kararı verilen kişiler için İdare Mahkemeleri bundan bağımsız olarak irtibat/iltisak değerlendirmesi yapmaktadır. Ne var ki, cezai soruşturmalarda uygulanan ihtimale dayalı ceza verilemeyeceği kuralı ihraç kararlarında daha esnek uygulanmakla birlikte; bu durum da hukuka uygun kabul edilemez. Nitekim, aşağıda sunmuş olduğumuz Bölge İdare Mahkemesi kararımız da bu yöndedir.

İhtimale Dayalı İhraç Kararı Verilemez (İstinaf Kararı)

T.C.

ERZURUM

BÖLGE İDARE MAHKEMESİ

1. İDARİ DAVA DAİRESİ

ESAS NO : 2023/...

KARAR NO : 2024/... İSTİNAF YOLUNA BAŞVURAN (DAVACI) : ...

VEKİLİ : AV. FEYZULLAH ALTAŞ


KARŞI TARAF (DAVALI) : MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI

VEKİLİ : AV. ...


İSTEMİN ÖZETİ : Erzurum ... İdare Mahkemesi'nin 15/02/2023 tarih ve E:2022/... K:2023/.... sayılı kararının istinaf yoluyla incelenerek kaldırılması ve dava konusu işlemin iptali ile yoksun kalınan parasal ve özlük haklarının işleyecek faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmektedir.


YARGILAMA SÜRECİ:

Dava Konusu İstem : ... ... Komutanlığı emrinde Astsubay olarak görev yapmakta olan davacı tarafından; 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Geçici 35/B maddesi uyarınca kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin Milli Savunma Bakanlığının ... sayılı işleminin iptali ile yoksun kalınan parasal ve özlük haklarının işleyecek faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmektedir.


İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : Erzurum ... İdare Mahkemesi'nin 15/02/2023 tarih ve E:2022/..., K:2023/... sayılı kararı ile "dava konusu işlemin dayanağı 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 35/B maddesinde bir kamu personelinin kamu görevinden çıkarılabilmesi için, terör örgütlerine üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğunun değerlendirilmesinin yeterli görüldüğü, yürütülen askeri hizmetin mahiyeti ve üst düzey sadakat yükümlülüğü gerektirdiği, dosyada bulunan bilgi ve belgeler ile adli soruşturmalar kapsamında etkin pişmanlık kapsamında ifadesine başvurulan tanık beyanı ve elde edilen bilgi ve belgelerden davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile irtibatının ve iltisakının bulunduğu hususunun sübuta erdiği anlaşıldığından, davacının kamu görevinden çıkarılması yönünde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Öte yandan; dava konusu işlemin hukuka uygun olarak tesis edildiğinin anlaşılmış olması karşısında, davacının bu işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal ve özlük haklarının yasal faizi ile birlikte ödenmesi isteminin de reddine karar verilmesi gerekmektedir. " gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.


İSTİNAFA BAŞVURANIN İDDİALARI : Davacı tarafından; dava konusu işlemin etkin pişmanlıktan yararlanan F.D ifadesinden hareketle gerçekleştirildiği fakat kişinin davacının fotoğrafı gösterildiğinde onun olmadığı yönünde beyanda bulunduğu, F.D 44 kişiyi teşhis etmesine rağmen davacıyı teşhis edemediği, işlemin masumiyet karinesine aykırılık teşkil ettiği ileri sürülerek ilk derece mahkemesi kararının kaldırılması ve dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi istenilmektedir.


KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : İstinafa konu kararın hukuka uygun olduğu ileri sürülerek istinaf başvurusunun reddi gerektiği savunulmaktadır.


TÜRK MİLLETİ ADINA


Karar veren Erzurum Bölge İdare Mahkemesi 1. İdari Dava Dairesince, işin gereği görüşüldü:

OLAY : Dava,.... Komutanlığı emrinde Astsubay olarak görev yapmakta olan davacı tarafından; 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin Geçici 35/B maddesi uyarınca uyarınca kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin Milli Savunma Bakanlığının ... sayılı işleminin iptali ile yoksun kalınan parasal ve özlük haklarının işleyecek faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.


İLGİLİ MEVZUAT : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun "İstinaf" başlıklı 45. maddesinin 1. fıkrasında; idare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi, mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemesine başvurulabileceği, 3. fıkrasında; bölge idare mahkemesinin, yaptığı inceleme sonunda ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulursa istinaf başvurusunun reddine karar vereceği, karardaki maddi yanlışlıkların düzeltilmesi mümkün ise gerekli düzeltmeyi yaparak aynı kararı vereceği, 4. fıkrasında; bölge idare mahkemesinin, ilk derece mahkemesi kararını hukuka uygun bulmadığı takdirde istinaf başvurusunun kabulü ile ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına karar vereceği, bu hâlde bölge idare mahkemesinin işin esası hakkında yeniden bir karar vereceği, inceleme sırasında ihtiyaç duyulması hâlinde kararı veren mahkeme veya başka bir yer idare ya da vergi mahkemesinin istinabe olunabileceği, istinabe olunan mahkemenin gerekli işlemleri öncelikle ve ivedilikle yerine getireceği, 5. fıkrasında; bölge idare mahkemesinin, ilk inceleme üzerine verilen kararlara karşı yapılan istinaf başvurusunu haklı bulduğu, davaya görevsiz veya yetkisiz mahkeme, yahut reddedilmiş veya yasaklanmış hakim tarafından bakılmış olması hallerinde, istinaf başvurusunun kabulüyle, ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına karar vererek dosyayı ilgili mahkemeye göndereceği, bölge idare mahkemesinin bu fıkra uyarınca verilen kararlarının kesin olduğu hükümleri yer almaktadır.

7145 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 26’ncı maddesiyle, 27 Haziran 1989 tarihli, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ve 31/07/2018 tarihinde yürürlüğe giren geçici 35. maddesinin işlem tarihinde yürürlükte bulunan halinde, "(Ek: 25/7/2018-7145/26 md.)..... B) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl süreyle; terör örgütlerine veya Millî Güvenlik Kurulunca Devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen; ...5) Milli Savunma Bakanına bağlı personel Milli Savunma Bakanının onayı ile kamu görevinden çıkarılır. ...'' hükmüne; aynı maddenin son fıkrasında da, "Bu maddenin (A) ve (B) fıkraları uyarınca haklarında işlem tesis edilecek olanlara yedi günden az olmamak üzere ilgili kurum tarafından uygun vasıtalarla savunma hakkı verilir. Verilen süre içinde savunmasını yapmayanlar, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır." hükmüne yer verilmiştir.


HUKUKİ DEĞERLENDİRME : Yukarıya açık metni aktarılan maddeye göre kamu görevinden çıkarma işleminin tesis edilebilmesi için söz konusu bağın yapıya, oluşuma veya gruba "iltisak" ya da "irtibat" şeklinde olması yeterlidir.

....

Dosyada bulunan belgelerin tetkikinde ve UYAP sistemi üzerinden yapılan incelemede; davacı hakkında Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığının 2022/... sayılı soruşturma dosyasından 15/12/2022 tarih ve K:2022/... sayılı kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği, ... Cumhuriyet Başsavcılığının kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararında; "ifadesine başvurulan F.D 'nin ifadesinde belirttiği ... isimli sahsın şüpheli ... olmadığını beyan ederek, ...'i tanımadığı, bahsettiği şahsın ... olmadığını beyan ederek teşhiste bulunduğu ... TEM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalarda somut bir delilin tespit edilemediği" tespitlerine yer verildiği, öte yandan davacı hakkında UYAP sistemi üzerinden aktif adli soruşturma ve kovuşturmanın bulunmadığı, davalı idare tarafından soruşturmada ve araştırma raporundaki tespitler dışında davacının şahsı hakkında terör örgütü ile irtibatı iltisakı olduğuna ilişkin bilgi belge sunulmadığı görülmüştür.

Bu doğrultuda, davalı idare dayanak gösterilen F.D isimli etkin pişmanlıktan yararlanan kişinin teşhis esnasında bahsettiği "..." isimli şahsın davacı olmadığı yönünde ... Cumhuriyet Başsavcılığında alınan ifadesi ile .... TEM Şube Müdürlüğünce yapılan tespit ve somut delil niteliği taşımayan kanaatlerin açıkça çürütüldüğü, kaldı ki davalı idarece davacı hakkında düzenlenen araştırma tutanağı ve idari tahkikat soruşturma raporunda bu doğrultuda olduğu, davacı yakınlarının Bank Asya hesaplarının bulunduğu belirtilmişse de bu tespitin davacın şahsına ilişkin olmadığı gibi davalı idarece davacı ile ilişkisinin ortaya konulamadığı, dosya kapsamından davacının terör örgütü ile irtibatı iltisakı olduğuna ilişkin ayrıca bilgi belge bulunmadığı birlikte değerlendirildiğinde, davacının 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 35. maddesine istinaden kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Öte yandan, Anayasa'nın 125. maddesi gereğince hukuka aykırılığı saptanan işlemler nedeniyle ilgililerin uğradığı zararların tazmini gerektiğinden, dava konusu işlem nedeniyle davacının mahrum kaldığı özlük ve parasal haklarının dava tarihi olan 18/08/2022 tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya ödenmesi gerekmektedir.


HÜKÜM SONUCU:

1-İstinaf başvurusunun kabulüne,

2-Erzurum .. İdare Mahkemesi'nin 15/02/2023 tarih ve E:2022/..., K:2023/... sayılı kararının kaldırılmasına,

3-Dava konusu işlemin iptaline,

4-Davacının işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal ve özlük haklarının tazmini talebinin Kabulüne,

5-Davacının yoksun kaldığı özlük ve parasal haklarının dava tarihi olan 18/08/2022 tarihten işletilecek yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya ödenmesine,

6-Davacının ADLİ YARDIM istemi kabul edildiğinden başlangıçta ve istinaf aşamasında tahsil edilemeyen aşağıda dökümü yapılan toplam 780,90-TL yargılama giderinin 116,40 -TL'lik posta gideri kısmının idareden tahsili için kararın kesinleşmesinden sonra Mahkemece müzekkere yazılmasına, 492,00 -TL harcın davalı idareden tahsiline yer olmadığına, yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 10.500,00-TL vekalet ücretinin davalı idare tarafından davacıya ödenmesine, bu kararın tebliğinden itibaren 30 (otuz) gün içinde Danıştaya temyiz yolu açık olmak üzere, 20/05/2024 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.


İhtimale Dayalı İhraç Kararı Verilemez (İstinaf Kararı)

Comments


bottom of page